Používame súbory cookies

Súbory cookies používame na analýzu návštevnosti, zapamätanie si preferencií a zlepšovanie použiteľnosti webu. Súhlas môžete vyjadriť kliknutím na tlačidlo "Súhlasím".

Nastavenie Súhlasím

Súhlas môžete tiež odmietnuť.

Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

27. 6. 2024

Ako ochrániť výrobnú technológiu pri výrobe tehál? (prípadová štúdia)

Východiskový stav

Jedna z popredných spoločností v oblasti výroby stavebných materiálov čelila problému s kovovými kontaminantmi v íle, ktorý je základnou surovinou na výrobu tehál. Íl sa prepravuje pomocou dopravníka.

Opis problému

Z predchádzajúcej technológie sa uvoľňujú kovové úlomky, ktoré kontaminujú spracovávaný íl. Tieto kovy vážne poškodili výrobnú linku a spôsobili poškodenie technológie v hodnote desiatok tisíc eur. V technológii je nainštalované sito s veľkosťou ôk 50 mm. Kovové kontaminanty sú však menšie ako 50 mm, takže ich sito nezachytí.

Súčasťou technológie bol síce aj detektor kovov, zariadenie však malo už desiatky rokov a celkovo neplnilo svoju funkciu.

Riešenie problému

Kovové kontaminanty nemusia byť len feromagnetické, ale môžu sa vyskytovať aj nečistoty z nemagnetických kovov – inštalácia magnetického separátora, ktorý zachytí iba feromagnetické nečistoty, preto nestačí.


Aby sme predišli ďalším škodám, zákazníkovi sme odporučili použiť moderný detektor kovov METRON 05 D. Vzhľadom na vyššie teploty suroviny, ktoré sa pohybujú okolo 50 °C, sme mu dodali špeciálnu verziu detektora METRON 05 D-800/400. Tento detektor je odolný voči vysokým teplotám a jeho elektronika je prispôsobená na prevádzku v náročných podmienkach.

Šírka apertúry je 800 mm, výška 400 mm.

Výkonný detektor kovov dokáže v tomto materiáli detegovať kovovú prímes s veľkosťou 6 – 7 mm.

Prínosy používania doskového separátora ML 200 F

Po inštalácii nového detektora kovov METRON05D-800/400 bola firma s jeho výkonom veľmi spokojná. Nový detektor preukázal výrazne vyššiu efektivitu ako predchádzajúci model (detekcia kovovej guľôčky s priemerom 6 – 7 mm!).

Zákazník bol veľmi prekvapený, o koľko je nový detektor v porovnaní s predchádzajúcim zariadením výkonnejší. Vďaka tejto investícii sa podarilo výrazne znížiť riziko poškodenia výrobnej linky kovovými kontaminantmi, čo viedlo k výrazným úsporám.

Od inštalácie detektora nebola evidovaná žiadna porucha technológie spôsobená kovovými kontaminantmi.

Použité zariadenie: Tunelový detektor kovov METRON 05 D

Výhody detektora kovov METRON 05 D

  • Dvojdielny, rozložiteľný tunelový detektor = jednoduchá inštalácia
  • Bezúdržbová, dlhodobá celoročná nepretržitá prevádzka
  • Ekonomický variant – atraktívny pomer cena/výkon
  • Robustná konštrukcia detektora pre maximálnu životnosť
  • Osvedčený rokmi používania v náročnom prostredí
  • Digitálne spracovanie signálu na čo najlepšiu detekciu
  • Preddefinované, voliteľné štandardné režimy