Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

8. 9. 2022

Ako vybrať správny magnetický separátor

Veľa našich klientov sa domnieva, že na zachytenie magnetických častíc postačí kúpiť v niektorom zo špecializovaných e-shopov zariadenie s permanentnými magnetmi. Bohužiaľ, ich počiatočné nadšenie z rýchlej a výhodnej kúpy často vystrieda sklamanie a často sa na nás obracajú s tým, že ich nový magnetický separátor nefunguje a žiadajú opravu.


Vôbec sa neuvedomujú, ako radikálne sa problematika permanentných magnetov za posledných 70 rokov zmenila. Boli objavené a vyvinuté nové materiály a moderné technológie, na zachytenie kovových magnetických nečistôt sa začali používať magnety zo zliatiny hliníka, niklu, kobaltu a železa (väčšinou označované skratkou AlNiCo).

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa začali vyrábať magnety na báze keramických oxidov (feritov) – ich magnetická sila je porovnateľná s magnetmi typu AlNiCo. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa objavili prvé magnety na báze tzv. vzácnych zemín. Spočiatku šlo o zmesi samária s kobaltom, neskôr k nim pribudli aj najsilnejšie, tzv. neodýmové magnety (zložené z neodýmu, železa a bóru), ktoré dokážu zachytiť aj tie najjemnejšie alebo len čiastočne magnetické kovové nečistoty, ako sú hrdza, okuv či slabo magnetická nehrdzavejúca oceľ.

Vybrať správny magnetický separátor z takto širokého materiálového portfólia preto nemusí byť vôbec jednoduché, navyše aplikačné možnosti magnetickej separácie sa neustále rozširujú. Magnetické separátory sú k dispozícii v rôznych vyhotoveniach, na univerzálnu aj úzko špecializovanú aplikáciu, s ručným alebo automatickým čistením, na kontinuálne či dávkové výrobné prevádzky atď. Magnetické častice tvoria až 70 % všetkých kovových kontaminantov, ktorých prítomnosť v spracovávanom materiáli môže v priemyselných odvetviach viesť k poškodeniu strojového zariadenia aj k nežiaducemu znečisteniu finálneho produktu. Čo sa týka pôvodu kovových nečistôt, tie sa do spracovávaných produktov dostávajú z viacerých zdrojov: zo strojov (mlynov, drvičov atď.), z prepravných technológií či dopravných prostriedkov, bežným oterom či všeobecne ľudským pričinením (či už neúmyselným alebo úmyselným).

Separační linka

Najrýchlejším a zároveň najlacnejším spôsobom eliminácie kovových prímesí a dosiahnutia potrebnej čistoty finálneho produktu je použitie magnetického separátora, pri jeho výbere však treba zohľadniť celý rad vstupných vyhodnocovacích parametrov, najmä:

Vlastnosti čisteného materiálu

Veľké kusy, abrazívne častice či viskózne menej sypké materiály (so sklonom ku klembovaniu či zachytávaniu sa) môžu poškodiť alebo zablokovať niektoré typy magnetických separátorov.  

Materiál k separaci

Vlastnosti separovaných kontaminantov

Typ magnetov a spôsob čistenia separátora závisí najmä od percentuálneho obsahu, veľkosti a druhu kovovej kontaminácie rovnako ako od požadovanej úrovne čistoty finálneho produktu. Ručne čistiteľné separátory sú lacnejšie a energeticky nenáročné, nie sú však vhodné pre materiály s vysokým obsahom častíc Fe. Neodýmové magnety zachytia na krátku vzdialenosť aj mikrónové železné častice, zatiaľ čo feritové magnety dokážu pritiahnuť väčšie železné?????? predmety aj zo vzdialenosti niekoľkých desiatok centimetrov. Definícia vlastností separovaných kovových častíc je pri výbere správneho separátora jedným z najdôležitých parametrov.

Zachycené nečistoty

Teplota

Účinnosť niektorých typov permanentných magnetov výrazne klesá so vzrastajúcou teplotou, preto je potrebné pri výbere magnetického separátora detailne špecifikovať prostredie a teploty, ktoré budú pri separačnom procese na magnet pôsobiť.

Prevádzkové podmienky

Najlepšie separačné výsledky sa dosiahnu vzedy, ak sa čo najtenšia vrstva čisteného materiálu pohybuje čo najbližšie k magnetickému jadru, preto je pre každú aplikáciu nutné hľadať separátor, ktorý sa maximálne blíži tejto všeobecnej definícii. Ďalším veľmi dôležitým faktorom pri výbere separátora je typ prietoku spracovávaného materiálu (t. j. či materiál preteká cez separátor kontinuálne alebo skôr nárazovo) a tiež skutočnosť, či prietok materiálu možno (napr. pri čistení magnetického separátora) prerušiť alebo či to z výrobnotechnických dôvodov nie je možné. Ani umiestnenie separátora (interiér x exteriér) nie je bezvýznamné, pretože separátory vystavené meniacim sa poveternostným podmienkam musia byť na takéto podmienky už konštrukčne prispôsobené.  

Magnetický separátor do potrubí MSP-S OCTOPUS

Spôsob prepravy materiálu

Niektoré typy separátorov možno použiť univerzálne, iné sú vhodné len na konkrétny druh dopravy, napr. dopravu samospádom, tlakovú alebo na pásovom dopravníku.

Roštový magnetický separátor automatický MSSO-AC BLACK WIDOW

Typová rôznorodosť magnetických separátorov

Vo všeobecnosti platí, že na separáciu kovových nečistôt zo sypkých práškových produktov sa často používajú roštové separátory, v tlakových potrubiach hlavne špeciálne tlakuodolné potrubné separátory. V prípade abrazívnych materiálov alebo menej sypkých materiálov je vhodné použitiedoskových separátorov (tzv. lampáš), magnetických bubnov, valcov alebo magnetických dosiek ktoré nie sú v priamom kontakte s čisteným materiálom, a preto ich tento materiál nemôže zablokovať či poškodiť.

Deskový magnetický separátor ML

Na čistenie tekutín sa väčšinou používajú potrubné prietokové separátory, príp. špeciálne typy separátorov ako separačné valce či, matrice. Na kontinuálnu separáciu bez nutnosti prerušenia technologického procesu sa používajú automatické roštové separátory, bubny, valce.  A separácia neželezných kovových prímesí sa vykonáva pomocou separátorov fungujúcich na báze vírivých prúdov, ktoré vytvárajú silné vysoko rýchlostné rotory osadené magnetmi zo vzácnych zemín.

Zakrytované magnetické bubny MBZ

Odporúčanie odborníka

Z vyššie uvedeného vyplýva, že výber optimálneho magnetického separátora môže byť pomerne zložitou záležitosťou, ale naši skúsení technici sú pripravení vypracovať pre každého klienta riešenie, ktoré najefektívnejšie vyhovie jeho individuálnym potrebám.