Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

15. 1. 2023

Nesprávne čistenie roštového magnetického separátora s automatickým čistením

Východiskový stav:

Klient si kúpil náš automatický roštový separátor MSSJ-AC SCORPION na separáciu drobných feromagnetických prímesí z neabrazívneho materiálu prepravovaného samospádom.


Problém:

Nesprávne čistenie roštového magnetického separátora s automatickým čistenímPri každom magnetickom separátore je potrebné po inštalácii sledovať, ako rýchlo dôjde k zaneseniu separátora feromagnetickými časticami a následne stanoviť optimálny interval čistenia. Pri separátoroch s automatickým čistením sa potom tento časový úsek zadá ako interval čistenia a separátor sa v pravidelných intervaloch automaticky zbavuje zachytených železných častíc.

V tomto konkrétnom prípade však obslužný personál v porovnaní so záverom testovania výrazne predĺžil interval čistenia, čo spôsobilo tri vážne problémy:

  • došlo k preplneniu magnetického separátora železnými kontaminantmi (a takto zanesený magnetický separátor už nemohol plniť svoju funkciu – odseparovávať z čisteného materiálu železné kontaminanty), separátorom prepadával materiál aj so železnými kontaminantmi
  • horná časť vysokej vrstvy nahromadených železných kontaminantov bola veľmi vzdialená od magnetického jadra, a zachytené železné častice pridržiavalo len slabé magnetické pole a postupne ich strhával prúdiaci materiál
  • Množstvo zadržaných kontaminantov bolo také veľké, že ani pneumatický systém separátora už v okamihu aktivácie čistiaceho intervalu nedokázal vytiahnuť magnetické jadrá z ochranných trubíc separátora. Zablokovane separátora si vyžiadalo servisný zásah nášho technika.

Riešenie problému

Pri preprave samospádom závisí interval čistenia najmä od stupňa kontaminácie vstupného materiálu a pri každej aplikácii je potrebné čo najskôr zistiť, ako rýchlo dôjde k zaneseniu separátora feromagnetickými časticami. Pri separátoroch s automatickým čistením sa tento časový úsek zadá ako interval čistenia a separátor sa v pravidelných časových úsekoch automaticky zbavuje zachytených železných častíc.

Odporúčanie odborníka

Odporúčame, aby ste radšej používali kratšie intervaly čistenia, pretože čím viac magnetických častíc magnetické jadro separátora zadržiava, tým ťažšia je ich demagnetizácia (t. j. ich odsun z dosahu magnetického poľa).