Používame súbory cookies

Súbory cookies používame na analýzu návštevnosti, zapamätanie si preferencií a zlepšovanie použiteľnosti webu. Súhlas môžete vyjadriť kliknutím na tlačidlo "Súhlasím".

Nastavenie Súhlasím

Súhlas môžete tiež odmietnuť.

Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

15. 9. 2022

Nesprávny výber magnetického separátora

Východiskový stav

Klient potreboval odstrániť z dobre priestupného sypkého materiálu veľmi drobné železné častice.

Problém

Klient si na zahraničnom e-shope zakúpil magnetický rošt, ktorý použil na separáciu železných prímesí z vysoko abrazívneho materiálu (percentuálny obsah častíc Fe bol veľmi nízky, šlo hlavne o náhodný výskyt). Bohužiaľ, stena roštových separátorov z nehrdzavejúcej ocele je veľmi tenká (pre čo najvyššiu magnetickú indukciu na povrchu vonkajšej trubice na zachytenie častíc Fe v mikrónových veľkostiach), preto je tento separátor určený výlučne na čistenie neabrazívnych materiálov. Pre nesprávnu aplikáciu magnetického separátora došlo k poškodeniu vonkajšej ochrannej trubice abrazívnym materiálom. Navyše rošt, ktorý si klient zakúpil, mal magnetické jadrá chránené iba jedným plášťom z nehrdzavejúcej ocele, po jeho prebrúsení hrozilo reálne riziko poškodenia samotného magnetického jadra a prieniku jeho úlomkov do čisteného materiálu.


Riešenie problému

Väčšina našich roštových separátorov má systém „rúrka v rúrke“, t. j. magnetické jadrá sú chránené dvomi trubicami z nehrdzavejúcej ocele, takže aj po prípadnom prebrúsení vonkajšej krycej trubice nemôže dôjsť k poškodeniu magnetického jadra (zapuzdreného v ďalšom plášti z nehrdzavejúcej ocele) a ani k úniku úlomkov magnetov do čisteného materiálu.

Pri výbere optimálneho magnetického separátora pre konkrétnu aplikáciu je potrebné vždy vziať do úvahy množstvo špecifických faktorov, napr. vlastnosti čisteného materiálu (frakcia, abrazivita, teplota, priestupnosť, typ a množstvo feromagnetických kontaminantov), kapacitné možnosti separátora, typ výrobnej prevádzky (kontinuálny, prerušovaný) atď. Pre mierne abrazívne materiály ponúkame rotačné separátory MSR (kde materiál dopadá rovnomerne po obvode celej krycej trubice) alebo magnetické rošty so zosilnenými ochrannými trubicami, z doskových separátorov sú obľúbené sklzové magnety MS-MC, magnetické kaskády MSK alebo magnetické lucerny ML. Klienti si môžu vybrať aj separátory s opláštením z mangánovej ocele (MB, MBZ). Pre výrazne abrazívne materiály sú vhodné separátory, ktoré nie sú v priamom kontakte s čisteným materiálom (magnety nad dopravník DND-AC, DND-MC a pod.).

Odporúčanie odborníka

Pre laika môže byť výber správneho separátora náročný, naši odborní predajcovia a technici však majú v oblasti magnetickej separácie dlhoročné skúsenosti,  neváhajte sa na nich obrátiť. Rýchlo a bezplatne vám navrhnú technické riešenie, ktoré bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a požiadavkám.