Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

20. 9. 2024

Riešenie separácie vysoko abrazívnych kovových triesok v zlievarni hliníka (prípadová štúdia)

Východiskový stav

Náš zákazník je výrobcom hliníkových zliatin najvyšších štandardov kvality. Používajú sa najmä v automobilovom, strojárskom, elektrotechnickom a solárnom sektore.

Pri výrobe hliníkových zliatin sa kladie veľký dôraz na recykláciu, preto sa spracúvajú aj hliníkové triesky. Hliníkové triesky môžu byť znečistené kontaminantmi železa (z prvovýroby). 


Aby zákazník mohol garantovať prémiovú kvalitu produkovaných hliníkových zliatin, musia byť hliníkové triesky úplne zbavené feromagnetických častíc.

Opis problému

Spracovávané kovové triesky sa prepravujú reťazovým dopravníkom. Na separáciu sa používa magnetický bubon, čo je vhodným riešením. Aby sa dosiahla čo najvyššia úroveň separácie, kovové triesky sa pomocou vibračného podávača rozprestierajú po celej šírke magnetického bubna.

Problémom je, že hliníkové triesky sú veľmi abrazívne, čo poškodzuje plášť magnetického bubna. Ak sa plášť bubna poškodí, celá linka sa musí odstaviť, magnetický bubon demontovať a plášť vymeniť, čo je časovo veľmi náročné. Dôsledkom sú vysoké náklady na odstávku technológie a výrobné prestoje.

Riešenie problému

Vyrobili sme magnetický bubon MB 406 F 800 (priemer bubna 406 mm, šírka bubna 800 mm) a osadili ho feritovými magnetmi. Feritové magnety sú na separáciu kovových triesok dostatočne silné.

Najdôležitejšou úlohou bolo vyrobiť magnetický bubon tak, aby ho bolo možné používať na abrazívny materiál.

S touto požiadavkou máme bohaté skúsenosti, preto sme magneticky bubon vybavili krycím plášťom z mangánovej ocele. Tým sa výrazne zvýšila odolnosť voči oderu. Odvtedy zákazník nezaznamenal žiadne poškodenie krytu bubna a výrazne sa znížili aj náklady na prestoje výrobnej technológie.

Prínosy používania magnetického bubna MB 406 F 800 s mangánovým plášťom

Vieme, čo robíme! Magnetický bubon s krycím plášťom z mangánovej ocele je odolný voči abrázii. Zákazník je s naším riešením veľmi spokojný!

Použité zariadenieMagnetický bubon MB 406 F 800

Výhody magnetického bubna MB

  • Automatické čistenie aj bez prerušenia toku materiálu
  • Separátor osadený feritovými alebo neodýmovými magnetmi
  • Záruka 5 rokov
  • Kompletne z nehrdzavejúcej ocele
  • Výroba separátora na mieru
  • Vhodný aj na abrazívne materiály vysoko kontaminované Fe časticami
  • Zachytenie železných kontaminantov od 0,5 mm