Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

2. 12. 2019

Prehľad magnetických separátorov

V oblasti permanentných magnetických separátorov došlo za posledných 70 rokov k výrazným zmenám. Boli objavené a vyvinuté nové materiály a aplikované moderné technológie. Na oddelenie kovových magnetických nečistôt sa začali používať medzi prvými magnety zo zliatiny hliníka, niklu, kobaltu a železa (obvykle označované skratkou ALNICO). Približne v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa začala výroba magnetov na báze keramických oxidov (feritov), ktorých magnetická sila je porovnateľná s magnetmi typu ALNICO. 


Vlastnosti čisteného materiálu

Veľké kusy či extrémne viskózne materiály by rýchlo poškodili alebo zablokovali napríklad veľmi obľúbené roštové separátory. Typ magnetov, ktorými bude separátor osadený, závisí od stupňa a druhu kontaminácie a od požadovanej úrovne čistoty finálneho produktu. Definícia vlastností čisteného materiálu preto patrí medzi primárne parametre výberu správneho separátora.

Teplota

Účinnosť niektorých typov permanentných magnetov výrazne klesá so vzrastajúcou teplotou, pri výbere magnetického separátora je preto potrebné vždy maximálne špecifikovať prostredie a teploty, ktoré budú pri separačnom procese na magnet pôsobiť.

Prietok

Najlepšie separačné výsledky sa dosiahnu v prípade, že sa čo najtenšia vrstva čisteného materiálu pohybuje čo najbližšie magnetického jadra – pre každú aplikáciu je dôležité zvoliť separátor, ktorý sa maximálne blíži tejto všeobecnej definícii. Ďalším veľmi dôležitým údajom je typ prietoku (t. j. či materiál preteká cez separátor kontinuálne alebo skôr nárazovo). V neposlednom rade je dôležitá informácia, či prietok čisteného materiálu možno prerušiť alebo či to z výrobno-technických dôvodov nie je možné (čo následne rozhodne o výbere buď manuálne alebo automaticky čisteného separátora).

Na separáciu kovových nečistôt z práškových produktov s dobrými sypnými vlastnosťami sa obvykle používajú roštové separátory, v tlakových potrubiach potrubné separátory. V prípade materiálov s horšími sypnými vlastnosťami sa odporúča použiť doskové separátory (tzv. lampáš) alebo magnetické dosky (ktoré nie sú v priamom kontakte s čisteným materiálom a nehrozí, že ich materiál zablokuje). Na čistenie tekutín sa používajú prietokové separátory a separátory do potrubných systémov. Pomerne univerzálne použitie majú magnetické bubny a valce, ktoré  môžu zaistiť aj kontinuálnu separáciu bez nutnosti prerušiť technologický proces.  Na detekciu neželezných kovových prímesí sa používajú separátory fungujúce na báze vírivých prúdov (ktoré vytvárajú silné, vysoko rýchlostné rotory osadené magnetmi zo vzácnych zemín).

Z uvedeného vyplýva, že výber optimálneho magnetického separátora na báze permanentných magnetov môže byť pomerne zložitou záležitosťou. Naši skúsení technici sú však pripravení vypracovať pre každého klienta presne také riešenie, ktoré najlepšie a najefektívnejšie vyhovie jeho individuálnym potrebám a požiadavkám.

Druhy magnetických separátorov SOLLAU

Permanentné magnetické separátory

Tvar separátoraNázov separátoraModelPoužitie
Doska Magnetická doska nad dopravník (s ručným čistením) DND-MC Separácia feromagnetických častíc z materiálov prepravovaných na pásovom dopravníku alebo nad sklzom.
Magnetická doska nad dopravník (automatické čistenie) DND-AC Separácia feromagnetických častíc z materiálov prepravovaných na pásovom dopravníku.
Magnetická lucerna ML Separácia kovových nečistôt z materiálov s horšími sypnými vlastnosťami.
Automatický magnetický doskový separátor nad sklz DND-SFX Separácia feromagnetických častíc z prúdu suchého či polotekutého materiálu s rôznou zrnitosťou (umiestnenie separátora nad sklzom alebo pásom).
Trubice Magnetická tyč MTN Separácia jemných magnetických kovových častíc z mokrého alebo suchého materiálu. Je možné použiť ju aj na zostavenie jednoduchého roštového separátora.
Magnetický rošt výsuvný (bez skrine) MR Jednoduchý separátor, ktorý slúži na zachytenie feromagnetických častíc zo sypkých zmesí.
Magnetický separátor do násypky vstrekolisu TM   Slúži na oddeľovanie feromagnetických častíc z prúdu voľne padajúceho materiálu spracovávaného vstrekolisom.
Magnetický separátor do násypky vstrekolisu – hviezdice SM Slúži na oddeľovanie feromagnetických častíc z prúdu voľne padajúceho materiálu spracovávaného vstrekolisom.
Magnetický skriňový separátor s ručným čistením MSS-MC Separácia magnetických kovových nečistôt z dobre priestupných sypkých materiálov.
Magnetický automatický roštový separátor  MSS-AC Automatická separácia jemných magnetických nečistôt z dobre priestupných sypkých materiálov.
Magnetický rotačný separátor MSR Separácia najjemnejších magnetických kovových nečistôt (od 30 µm) zo sypkých a ťažko prestupných materiálov.
Magnetický separátor do tlakového a sacího potrubního systému MSP-S separaci feromagnetických částic, které se nacházejí v rychle proudícím (až 25 m/s) tekutém nebo snadno prostupném materiálu.
Magnetický roštový separátor pro tekuté směsi MRZ Separace feromagnetických částic z kapalných materiálů (zejména z chladících směsí a emulzí používaných při frézování, soustružení apod.).
Magnetický separátor do potrubního systému (s ručním čištěním) MSP-MC Separace feromagnetických částic, které se nacházejí v proudu tekutého nebo snadno prostupného materiálu.
Průtokový magnetický separátor (automatické čištěním) MSP-AC SXXX Automatická separácia jemných magnetických nečistôt z dobre priestupných sypkých materiálov.
Válec Magnetický válec MV Používá se jako náhrada dopravníkového válce pro automatickou separaci feromagnetických částic ze sypkých hmot.
Vynášecí separační válec z tekutých emulzí MVS Automatická separace feromagnetických částic z chladících emulzí a olejů (používaných např. u obráběcích strojů)
Eddy current separátor ECS Pomocí vířivých proudů jsou separovány neželezné kovy z drcených plastových a magnetických směsí.
Buben Magnetický buben MB Automatická separace feromagnetických částic ze sypkých hmot