Preskočiť na obsah

Sme špecialisti v oblasti magnetickej separácie

Vyvíjame, vyrábame a aplikujeme zariadenia na magnetickú separáciu. Naše magnetické separátory navrhujeme a vyrábame presne podľa vašich potrieb.

OBLASŤ POUŽITIA – VÝROBA CUKRU

Kostky cukru Cukor je jeden z najrozšírenejších potravinárskych produktov na svete. Vyrába sa z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Nájdete ho nielen v množstve potravín a nápojov, nezaobídete sa bez neho pri konzervácii potravín alebo výrobe alkoholu.

Vedeli ste, že kockový cukor uzrel svetlo sveta v roku 1843 v susednom Česku? Jakuba Kryštofa Rada pri jeho príprave inšpirovala jeho manželka, ktorá sa porezala pri krájaní cukrovej homole.

PREČO SA PRI VÝROBE CUKRU POUŽÍVAJÚ MAGNETICKÉ SEPARÁTORY?

Magnetický separátor sa v cukrovare často používa na odstránenie nežiaducich kovových častíc, ktoré sa môžu nachádzať v surovine alebo sa môžu vyskytnúť počas výrobného procesu. Existuje viacero dôvodov, prečo je magnetický separátor v cukrovare veľmi efektívny:

Ochrana zariadenia

Kovové častice, ako sú skrutky, klince, odštiepky z náradia alebo kovové časti z dopravníkových pásov sa môžu dostať do cukrovej repy alebo cukrovej trstiny počas zberu, prepravy alebo spracovania suroviny. Tieto kovové kontaminanty môžu poškodiť zariadenie cukrovaru, ako sú mlyny, lisy alebo čerpadlá. Magnetický separátor kovové nečistoty zachytí a zabráni im v ďalšom priechode systémom, čím chráni zariadenie pred poškodením.

Kvalita finálneho produktu

Prítomnosť kovových častíc vo výrobku z cukru môže nepriaznivo ovplyvniť jeho kvalitu.  Magnetický separátor zabezpečí, aby výsledný cukor alebo cukrová melasa neobsahoval kovové nečistoty, čím sa zlepšuje ich kvalita. Vďaka technológii detekcie kovov môžeme pomocou röntgenového žiarenia zachytiť aj neferomagnetické kovy a dokonca aj nekovové častice. Výsledkom je cukor zbavený všetkých nežiaducich kontaminantov.

Dodržiavanie hygienických noriem

V potravinárskom priemysle je dôležité dodržiavať prísne hygienické štandardy. Tieto štandardy často požadujú aj koncoví odberatelia cukru. Prítomnosť kovových častíc v potravinárskych výrobkoch môže byť dôvodom odmietnutia výrobku alebo môže mať dokonca aj právne následky. Magnetický separátor cukrovarom pomáha zabezpečiť, aby ich výrobky spĺňali príslušné normy.

Zavedenie magnetického separátora do procesu výroby cukru minimalizuje riziko poškodenia zariadení, zlepšuje kvalitu a bezpečnosť finálnych produktov a cukrovarom umožňuje dodržiavať hygienické normy a predpisy.

SOLLAU
Výrobca magnetických separátorov pre cukrovarnícky priemysel

Tieto separátory vyrábame v našom závode v Česku a vďaka tomu môžeme garantovať ich najvyššiu kvalitu a dokážeme ich prispôsobiť vašim požiadavkám.

Český výrobek / Made in Czech Republic

POUŽITIE MAGNETICKÝCH SEPARÁTOROV V CUKROVARNÍCTVE

Príjem cukrovej repy

Pri príjme cukrovej repy sa najčastejšie používajú:

Pri príjme cukrovej repy v cukrovare je potrebné odstrániť väčšie kovové nečistoty (klince, skrutky atď.), ktoré sa do repy dostali napr. v priebehu jej transportu od pestovateľa. Cukrová repa sa do cukrovaru prepravuje dopravníkmi, preto sa na jej čistenie najčastejšie používajú závesné magnetické separátory (magnetické dosky s automatickým alebo manuálnym čistením), ktoré sú zavesené nad dopravníkom. Cieľom je ochrániť následnú technológiu a zredukovať výskyt feromagnetických kontaminantov vo výslednom produkte.

FOTOGRAFIE Z PRAXE

Tekutý cukor

Pri spracovaní cukru dochádza k jeho kontaminácii feromagnetickými nečistotami nielen z externých zdrojov, ale čiastočne aj z technologického procesu. Tieto nečistoty možno separovať aj z ťažkej cukrovej šťavy. Na tento účel sa používajú tieto magnetické filtre: 

Magnetické filtre radu MSP (s ručným, poloautomatickým alebo automatickým čistením) sa inštalujú do potrubia. Cukrová šťava preteká cez magnetické tyče umiestnené v telese separátora. Ak sa magnetické tyče zanesú feromagnetickými nečistotami, treba ich vyčistiť,  aby separátor naďalej dokonale plnil svoju funkciu.  Podľa množstva zachytených kontaminantov (a podľa požadovaného intervalu čistenia) volíme separátor s manuálnym čistením (v prípade občasného výskytu kontaminantov) alebo separátor s automatickým čistením (v prípade veľkého množstva kontaminantov). Teleso separátora je konštruované tak, aby sa zabezpečil prierez potrubia a nedochádzalo k zmene tlaku v potrubí.

Všetky separátory môžu byť vyrobené v jednoplášťovej aj dvojplášťovej verzii. Dvojplášťové separátory sa používajú vtedy, keď je potrebné udržať teplotu separovaného média, aby nedošlo k jeho stuhnutiu v telese separátora. Separátory sú vyhrievané teplou vodou alebo vodnou parou.

Samostatnou kapitolou sú magnety do látkových filtrov MSF. Tie sa používajú vtedy, keď cukrovar používa na separáciu vreckové filtre. Účinnosť separácie textilných filtrov sa výrazne zvýši použitím nášho magnetu do vreckových filtrov, ktorý sa vloží do existujúceho látkového filtra. Tým dochádza k dvojitej filtrácii – nielen mechanickej (textilný filter), ale aj magnetickej.

FOTOGRAFIE Z PRAXE

Pelety, odrezky

Pri výrobe peliet z cukrovej repy je potrebné zabezpečiť, aby v spracovávanom materiáli neboli väčšie feromagnetické nečistoty – skrutky, matice, klince atď. Nečistoty by pri lisovaní mohli poškodiť peletovaciu matricu = zbytočné náklady na údržbu stroja. Na separáciu sa najčastejšie používajú zakrytované magnetické bubny, sú umiestnené v skriňovej konštrukcii. Inštalácia magnetického bubna je veľmi jednoduchá.

Ak sa odrezky či pelety dopravujú šikmým potrubím, odporúča sa použiť doskový magnet do sklzu alebo jednoduché magnetické dvere.

FOTOGRAFIE Z PRAXE

Kryštálový cukor

Feromagnetické nečistoty sa vyskytujú aj vo finálnom produkte – kryštálovom aj práškovom cukre. Odberatelia cukru majú na kvalitu cukru vysoké požiadavky a feromagnetické nečistoty považujú za nežiaduce.

Na separáciu kovov z kryštálového cukru sa používajú tieto magnetické separátory:

Tieto separátory sa líšia spôsobme čistenia. V prípade len občasného výskytu kontaminantov stačí použiť separátor s ručným čistením. Jeho vysokú účinnosť zaručujú najsilnejšie magnety s magnetickou indukciou až 18 700 G. Dve úrovne magnetických roštov zaisťujú účinný prepadový labyrint, takže výsledná separácia je veľmi účinná. Skriňové separátory sa veľmi ľahko inštalujú do potrubia, ktorým sa kryštálový cukor dopravuje vďaka gravitácii. Široká škála našich separátorov je zárukou, že u nás každý zákazník nájde optimálne riešenie.

MSS-MC je základný typ separátora, aj tento je však osadený magnetmi s magnetickou indukciou až 18 700 G. Pre zákazníkov, ktorí potrebujú separátor s rýchlym, pohodlným a bezpečným čistením máme riešenie – MSS-MC LUX. Požadujete rýchlu inštaláciu do potrubia JACOB? Použite náš MSS-MC COMPACT.

V prípade veľkého množstva kontaminantov odporúčame použiť naše separátory s automatickým čistením. Čistiaci cyklus je plne automatický, takže nevyžadujú ľudskú obsluhu. To šetrí čas obsluhy a zvyšuje kvalitu separácie, pretože je zaistené pravidelné čistenie, čo pri manuálne čistených separátoroch nebýva (obsluha nestihne/zabudne separátor vyčistiť). Separátor možno napojiť na riadiaci systém prevádzky.

Čím sme jedineční? Okrem kvality spracovania našich výrobkov aj tým, že náš automatický separátor MSS-AC TARANTULA je osadený štyrmi úrovňami magnetických roštov. Štvorúrovňová separácia zaručuje najvyššiu možnú kvalitu magnetickej separácie, a to za férovú cenu! 

FOTOGRAFIE Z PRAXE

Práškový cukor

Práškový cukor je materiál, ktorý má tendenciu klenbovať. Separácia kovov, ktoré môže obsahovať môže byť veľmi komplikovaná a nie je vhodné použiť roštové magnety. V našom portfóliu však máme aj separátory, ktoré sú vhodné aj na takéto aplikácie:

Magnetické lampáše ML sú konštruované tak, že magnety sú umiestnené po bokoch potrubia. V toku materiálu nie je žiadna prekážka a nemôže tak dôjsť ku klenbovaniu. Tieto doskové magnety môžeme osadiť najsilnejšími magnetmi s magnetickou indukciou 7 500 G, čo zaručuje bezkonkurenčnú účinnosť magnetickej separácie aj z horšie priestupných materiálov, napr. z práškového cukru. Aj v tomto prípade myslíme na komfort, bezpečnú obsluhu a rýchlosť čistenia – riešením je verzia ML-LUX.

Rotačný separátor MSR-MC poskytuje výhodu roštových magnetov (vysoká magnetická indukcia) a eliminuje ich obmedzenia pri použití v horšie priestupných materiáloch. Rotujúce magnetické tyče si výborne poradia aj s takýmito materiálmi.

FOTOGRAFIE Z PRAXE

Balenie, expedícia

Poslednou etapou výroby cukru je jeho balenie a expedícia. Aby sme zaistili 100 % čistotu cukru, pred baličku odporúčame nainštalovať magnetický separátor. Nazývame ho separátorom poslednej záchrany. Najčastejšie sa používajú skriňové roštové separátory. A keďže v tejto etape výroby je bežné, že sa cukor dopravuje potrubím s väčším priemerom (napr. pred plnením do cisterien), odporúčame použiť separátor MSS-MC LUX.

Koncový zákazník väčšinou žiada, aby bol cukor zbavený nielen feromagnetických, ale aj iných nečistôt. Na tieto aplikácie ponúkame viacero detektorov kovov:

Detektory kovov radu QUICKTRON sú nainštalované na miestach, kde sa cukor dopravuje gravitačne potrubím. Na finálnu kontrolu zabaleného cukru dopravovaného z baličky dopravníkovým pásom sa odporúča použiť tunelový detektor kovov METRON. Obidva typy detektorov spoľahlivo zachytia všetky kovové nečistoty. V prípade, že je potrebné detegovať aj iné nečistoty, napr. sklo, plast alebo kameň, je vhodné použiť kontrolný röntgen easySCOPE.

FOTOGRAFIE Z PRAXE

PRÍPADOVÉ ŠTÚDIE

KONTAKTY
Máte otázky týkajúce sa našich produktov? Neváhajte nás kontaktovať!

Náš tím obchodníkov je pripravený poskytnúť vám plnú podporu a pomôcť vám nájsť najlepšie riešenie pre vaše potreby v oblasti magnetickej separácie. Ponúkame nielen štandardné riešenie, ale aj riešenie na mieru, takže sa nemusíte báť ani zložitejších technických výziev. Stačí nás kontaktovať, radi vám pomôžeme.

Môžete nás kontaktovať telefonicky, e-mailom alebo prostredníctvom nášho webového formulára.

David Čabla

David Čabla

Obchodný zástupca ČR a SR
+420 778 001 235
david.cabla@sollau.cz

Jakub Ezechýl

Jakub Ezechýl

Obchodný zástupca ČR a SR
+420 775 877 833
jakub.ezechyl@sollau.cz